Du skal tage paradentose seriøst

Er paradentose arveligt?

Du skal tage paradontose alvorligt. Hvis du har symptomer på paradentose, skal du hurtigst muligt gå til din tandlæge for at få behandling. Flere undrer sig: er paradentose arveligt? Paradentose er en genetisk sygdom, som kan gå i arv til kommende generationer. Det betyder, at hvis du har familiemedlemmer, der lider af paradentose, er der større sandsynlighed for, at du selv udvikler sygdommen. Paradentose kan være arvelig, så det er vigtigt at blive undersøgt, selv om du ikke har nogen symptomer.

Symptomer på paradentose 

Symptomerne opstår normalt gradvist over tid og ikke pludseligt. Hvis de ikke behandles, kan disse tilstande forårsage alvorlige problemer for dine tænder og tandkød. Jo længere du venter med at få behandling, jo mere alvorlig bliver din paradentose. Hvis du har nogle af disse symptomer, skal du opsøge en tandlæge så hurtigt som muligt:

– blødning under brug af tandtråd eller tandbørstning

– dårlig ånde, der ikke forsvinder med regelmæssig rengøring

– hævet eller smertefuldt tandkød

– løshed eller adskillelse af tænderne fra deres bunde

– synlige huller mellem dine tænder og tandkødsranden

– langvarig følsomhed over for varme og kolde temperaturer i munden (hvis du f.eks. får ondt i tænderne, når du drikker noget koldt)

Dette er alle advarselstegn på, at du måske lider af paradentose. Det er dog vigtigt at huske, at nogle mennesker ikke viser tidlige tegn.

Hvis du ikke har nogen symptomer, kan du stadig have tandkødssygdom, selv om du børster og bruger tandtråd regelmæssigt. I de tilfælde, hvor du oplever smerter eller ubehag som følge af din tilstand, er det normalt en bakteriel infektion, der er ansvarlig for denne smerte. Bakterier ophobes i plak på tænderne og under tandkødet, hvor de udløser et immunforsvar, der bekæmper infektioner. Som følge heraf vil der opstå betændelse i området, hvilket fører til smerter i de berørte områder. Din tandlæge vil ordinere medicin for at hjælpe med at lindre dine smerter, hvis det ikke forsvinder efter en uge.

Risikofaktorer for paradentose

Ud over genetisk disposition omfatter andre risikofaktorer rygning og overdreven alkoholforbrug. Hvis du udøver disse adfærdsmønstre regelmæssigt over en længere periode, kan du øge din risiko for at få paradentose. Du bør også undgå at bruge tandstikkere eller tandtråd uden voks, især hvis du har små områder mellem tænderne, som er svære at rengøre ordentligt. Men selv personer, der ikke har disse former for adfærd, kan få tandkødssygdomme; det er ikke nødvendigt for folk at ryge eller drikke meget for at lide af tilstanden

Hvad er paradentose?

Paradentose er en smertefuld og progressiv tandkødssygdom, der gradvist ødelægger kæbeknoglen og de bærende strukturer i munden. Hvis den ikke behandles, kan denne tilstand påvirke andre områder af din krop uden for munden. Der findes behandlinger, der kan hjælpe dig med at håndtere smerten i forbindelse med paradentose, men disse behandlinger helbreder ikke det underliggende problem. I ekstreme tilfælde kan det være nødvendigt med kirurgi for at genoprette normal tyggefunktion og normalt udseende

Er du i tvivl? Bestil tid til tandlægen

Hvis du tror, at du måske har paradentose, skal du bestille tid hos din tandlæge så hurtigt som muligt. Hvis den ikke behandles, vil denne kroniske og fremadskridende tilstand i sidste ende føre til alvorlige smerter og ubehag og kan udvikle sig til mere alvorlige tilstande som osteoporose eller forringelse af kæbeknoglen. Den gode nyhed er, at der findes andre behandlingsmuligheder end kirurgi. Med dagens avanceret teknologi kan de fleste mennesker med succes behandle deres paradentose. Så du skal ikke vente længere! Gør en indsats for at forbedre din livskvalitet ved at besøge din tandlæge i dag.