tyng dyne

Hvem kender ikke til søvnbesvær?

De fleste af os kender, desværre, alt for godt til søvnbesvær. Hvem ved ikke, hvordan det føles, at høre alarmens spidse bippen, og inderligt have lyst til at slukke den og sove videre? Når solen knapt er stået op, og man ikke kunne falde i søvn, eller vågnede i løbet af natten, så følger der typisk en tung dag, tynget af følelsen af søvnmangel. Søvnkvalitet og livskvalitet har en hvis forbindelse til hinanden. Dagens gøremål bliver ligesom tungere og mere umulige, hvis man har sovet dårligt.

Det er derfor essentielt at sove så godt man overhovedet kan, for at fungere i sin hverdag. Især voksne mennesker ved, hvor vigtigt det er med god søvn. Når man skal overskue arbejde og børn, samt at holde et hjem, så bliver det pludseligt enormt vigtigt, at man har fået sin hvile om natten. Nattesøvnen kan, hvis den er god, udgøre en pause fra en hektisk hverdag, hvor det bare handler om, at man skal hvile sig, og nyde at lægge i sin bløde seng.

Hvordan optimerer man egentlig sin søvn?

Én måde at sove bedre på, er at gøre sin ‘rede’, altså sin seng, mere komfortabel, og rar at ligge i. På den måde kan man bedre slappe af, når man ligger i seng, og falde nemmere i søvn, og sove tungere, så man ikke vågner så meget i løbet af natten. Det kan overvejes at anskaffe sig en tung dyne til voksne. En tung dyne sikrer, at man ikke ligger vågen og fryser. Samtidig giver dynens øgede tyngde en afslappende effekt, som gør det nemmere at sove.

Hvis ikke man vil anskaffe sig en tung dyne til voksne, kan man også foretage sig ændringer i sin livsstil, som fremmer højere søvnkvalitet. Man kan dyrke mere motion, drikke mindre alkohol og kaffe, og gå tidligere i seng. Disse ting vil alle hjælpe en smule på søvnkvaliteten. Det kan dog være svært, at inkorporerer så drastiske livsstilsændringer i et travlt voksenliv. Skærmtid har også en påvirkning på, hvordan man sover. Hvis den kan mindskes, vil det også have en positiv effekt. Hvis ikke man vil gøre ændringer i sin livsstil, må man forøge komforten i sin seng. 

Hvorfor hjælper det med en tung dyne?

Statistisk set, så lider over halvdelen af befolkningen af søvnproblemer. Nogle sover generelt ikke så tungt, nogle andre kan ikke falde i søvn om aftenen, og nogle vågner mange gange om natten eller tidligt om morgenen. Dog er der også nogle, der lider af søvnmangel som følge af en anden lidelse, som fx. ADHD, angst eller depression. I disse tilfælde vil en tyngdedyne også gavne en del, da den øgede vægt får hjernen til at udløse mere serotonin. På baggrund af videnskabelige undersøgelser, kan det altså konkluderes, at en tung dyne til voksne hjælper på søvnkvaliteten. Og det er noget, som de fleste af os godt kunne bruge i vores liv. Vågn udhvilet op til en ny dag, og mærk overskuddet og energien, når du står op, og går igang med dagens mange gøremål.