legetøj

Legetøj hjælper børn med at forstå verden

Legetøj er ikke bare pjat. Legetøj har en vigtig funktion når det gælder børns forståelse af sig selv og verden omkring dem. Forskelligt legetøj giver forskellige oplevelser og stimulere barnet på forskellige måde. Der er ingen grund til at fylde børneværelset til randen med legetøj. Hvis der er for meget legetøj, bliver det meste af det ligegyldigt. Farver og symboler kan stimulere dit barn positivt, allerede fra det er baby.

Legen er læring

Al leg er læring. Når barnet leger afkoder den verden omkring sig, og sætter den i forståelige rammer. Bilen som barnet kører med på legetæppet, laver billeder i barnets hoved af biler der kører på vejen, i den virkelige verden. Barnet lærer at biler kan flytte folk fra A til B og at A og B ikke altid er det samme sted. Biler er komplekse størrelser for et helt lille barn, men det bliver hurtigt til en selvfølgelig ting, som er forstået og lært. Det betyder ikke at biler som legetøj bliver overflødige. Biler indeholder meget mere end transportdelen og der er stor forskel på biler, hvis man kigger rigtig godt efter. Børn kigger rigtig godt efter. De opfatter detaljer og ser forskelle og lærer en hel masse, hver eneste gang de leget med legetøj.

Overflod af legetøj skaber kaos

En hel masse legetøj bliver til kaos i barnets hoved. Der er alt for mange valg der skal tages. Det er en stor misforståelse at mere er godt, når det gælder børns legetøj. Det er meget bedre at vælge god kvalitet og så begrænse mængden, i stedet for. Legetøj er godt, men for meget legetøj giver den stik modsatte effekt.

Velvalgt legetøj giver dit barn god læring

Legetøj i god kvalitet er vejen frem. Legetøjet må ikke gå i stykker, selv om det bliver behandlet lidt hårdhændet. Det skal kunne holde til at barnet kan teste det af, på alle tænkelige måder. Testen af legetøjet er en del af læringen.

Køb lidt af hvert, uanset om det er en dreng eller en pige. Der er ikke genetik involveret i barnets interesser. Piger kan lige så godt lege med biler, som drenge kan lege med dukker. Det handler ikke om kønsroller eller om prægning, men om at give barnet alle muligheder for at afkode og forstå verden. Derfor er det vigtigt at dit barn både har biler og dukker, uanset barnets køn.

Køb så lidt plastik som det er muligt. Legetøj i træ og andre naturlige materialer er både bedre for barnet og for miljøet.

Stimulerende farver og plakater

Vil du gerne hjælpe dit barn med at forstå verden, kan du give det gode farver og velvalgte plakater, allerede fra de er helt små.

Plakater med tal og bogstaver giver barnet et klart forspring, når tiden kommer til at lære deres betydning. Vilde dyr, bondegården og alle maskinerne, naturbilleder og andre plakater med ting som findes i den virkelige verden, er langt bedre for barnet end fjollede billeder af bamser og prinsesser.